2015. július 23., csütörtök

A vizek országa - Osló (1 rész)

2015.07.03-2015.07.05

9400 km útunk következő nevezetes állomása Osló, ahol 2 napot töltöttünk és a 30 fokos meleg itt sem hagyott el minket. 

Osló a világ talán egyik legdrábább városa sok látnivalóval kecsegtet amiből a 2 nap alatt próbáltunk minél többet magunkba szívni. Első nap a belvárost jártuk be gyalogosan. Könnyen megtehettük, mert már a terv készítésénél figyelembe véve a nem túl olcsó tömegközlekedést, belvárosi szállodát választottuk. 
Szállodánkból indulva útunkat az Aamot híd felé vettük amit 1957-ben szállítottak Aamot városából Oslóba. A parkon végigsétálva érkeztünk meg a norvég főváros központi részére. Parlament, Karl Johans sétálóutca, Nemzeti Színház, Egyetem, Királyi Palota épülete és kertje, Akerhus erőd, a kikötő, a Városháza és az Opera.
Este megvettük a napi tömegközlekedési jegyünket (90 norvég korona, kb. 10 euró) és hazavillamosoztunk :)
Másnapi első úticélunk a Tjuvholmen városrészbe vezetett ahol utramodern épületeket bámultunk a fjord partján. Következő látnivaló a Nemzeti Galéria (valamikor ingyenes volt most már sajnos fizetni kell), amelynek falai között 2 óra hosszát töltöttünk, a XIX-XX. századi norvég és európai művészek festményeit nézegetve. Az 1-es metróvonalon lehet kijutni a Holmenkollen állomásig, innen egy emelkedőn felsétálva a 128m hosszú síugrósánc tövéhez jutni. Csodálatos látvány az óriási sánc. Következő úticélunk a Vigeland szoborpark, amit inkább nem kommentálok, de érdemes megnézni. Július 4.-e révén a parkban ünnepelték az amerikaiak a Függetlenség napját. A meleget már nehezen bírva kibuszoztunk a Bygdoy-félszigetre, ahol a jó időnek és a szombatnak köszönhetően rengetegen voltak, de legalább a szél jól lehűsített. Innen visszabuszoztunk a belvárosba még egy esti csavargásra...és most következzenek a képek, mert szokésomtól eltérően sokat szövegeltem :)


Aamot híd













Opera










Park ... tükrős konténerben
















Tjuvholmen
Tjuvholmen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése